Friday, May 19, 2006

Ο Κώδικας της άδικης γκρίνιας

Πήγα σήμερα και τα είδα όλα!! Και δράση και περιπέτεια και τη Μαριέττα Χρουσαλά και το φίλο της που καθόταν ακριβώς δίπλα μου!!

Λοιπόν first things first.

H ταινία εντυπωσιακή, φαντασμαγορική, χορταστική, σίγουρα πολύ καλές οι ερμηνείες και το μόνο αρνητικό που μπόρεσα να εντοπίσω είναι το γεγονός ότι οι Γάλλοι έπρεπε να έχουν λίγο πιο γαλλική προφορά όταν μιλούσαν την αγγλική!

Το σενάριο που αγνοούσα έως σήμερα ήταν υπέροχο, έδενε πολύ όμορφα τον υπαρκτό μύθο με τα δημιουργήματα του συγγραφέα και δεν έβριθε από σεναριακά κενά. Αποδεχόμενος κανείς τις θεατρικές συμβάσεις δε γέμιζε με απορίες για το ποια ήταν η δύναμη που έσπρωχνε το σενάριο, καθώς η πλοκή προχωρούσε αβίαστα! Σεναριακά, με απογοήτευσαν τα σημεία στα οποία πεθαίνει ο βοηθός του γέρο Τίμπιγκ, καθώς και το σημείο και το σημείο με την αναπάντεχη σύμπτωση που προκύπτει όταν ο Φασέ (effacer = σβήνω - έσβησε τον κώδικα του γέρου-, facher με accent = τσαντίζω) ανακαλύπτει ότι ο επίσκοπος τον είχε χρησιμοποιήσει. Χάρηκα πάντως που δίνονται όλα τα πρόσωπα της Opus Dei στην ταινία - και ο ταγμένος στο στόχο του επίσκοπος, ο στρατιώτης του Θεού και ο ευηπόληπτος και ηθικός καθημερινός πολίτης.

Πουθενά δε διέκρινα κάποια προσπάθεια του παλαιοσιωνισμού για προσηλυτισμό, και φυσικά ούτε άλλες τέτοιες σάχλες. Όσο για τη χρήση του Σιωνιστικού άστρου είναι γεγονός ότι τα σύμβολα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς, σε πολλές περιστάσεις και δεν τα έχουν μόνο οι Εβραίοι σε copyright. Αυτά που κοροϊδεύαμε με τα σκίτσα του Μωάμεθ τα είδαμε στο ίδιο μας το σπίτι. Κανείς δεν έχει δει την ταινία (όπως και με τα σκίτσα που κανείς δεν ήξερε τι απεικονίζουν καλά καλά) και όμως πολλοί έχουν ήδη άποψη. Είναι κρίμα που αδυνατούν τόσοι άνθρωποι να διαχωρίσουν την τέχνη από την καθημερινή ζωή. Πιστεύω είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δε θέλουν να βρίσκονται στο ίδιο βαγόνι με αλλόθρησκους, πιο μαύρους ή πιο άσπρους από αυτούς. Μισαλλόδοξοι σε όλο τους το μεγαλείο.

Είναι προσωπική μου γνώμη πως η εκκλησία θέλει σε πολλές περιπτώσεις να μας επιβάλει το πίστευε και μη ερεύνα όχι σε θέματα πώς μετατρέπεται με επιστημονικό τρόπο το κρασί σε νερό, αλλά σε θέματα γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δε νηστεύει, γιατί η εκκλησία δεν έχει φιλανθρωπικό έργο, τι είναι η Χρυσοπηγή, τι σχέση έχει ο Αρχιεπίσκοπος με το Βαβύλη, γιατί η εκκλησία τσακώνεται με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και άλλα τέτοια. Σίγουρα η ταινία βοηθά το σκεπτόμενο άνθρωπο να εκδηλώσει τέτοιους προβηματισμούς για το ποιόν ορισμένων μόνο λειτουργών της εκκλησίας μας. Αυτό ίσως να ήθελε να εμποδίσει ο κλήρος και να παρέσυρε μαζί του τόσον αθώο κοσμάκη που θέλει να πολεμήσει για κάποιο σκοπό

Οι σκηνές που περιγράφουν την εξάπλωση του χριστιανισμού και την πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας είναι από αυτές που με απορρόφησαν περισσότερο - θυμήθηκα και τη Β Γυμνασίου με Βυθούλκα καθηγήτρια ιστορίας, Κουτσαφτή για διπλανό και μία τάξη με διαμάντια!! Είναι καλό που προβληματίζονται οι θεατές και τους δίνεται η ιστορική διάσταση της θρησκείας ώστε να τη δουν και αυτοί με κριτικό μάτι. Κάτι τέτοιο δεν αναιρεί την πίστη, οι κοινωνικές δηλαδή συνθήκες που γέννησαν την αποδοχή του Χριστιανισμού δεν είναι κάτι. Άλλωστε ένας πιστός πάντα θα μπορούσε να επικαλεστεί την οικονομία του Κυρίου, ώστε να ερμηνεύσει τις λεπτές ισορροπίες που βοήθησαν το Χριστιανισμο να έξαπλωθεί τόσο πολύ!

Να συμπληρώσω ότι οι κριτικοί στις Κάννες αδίκησαν πολύ την ταινία αυτή. Είμαι βέβαιος ότι θα γινόταν ένα blockbuster και χωρίς το βιβλίο. Και μάλιστα από τα blockbuster που χαίρεσαι να βλέπεις, όχι σαν κάτι άλλες σάχλες που κόβουν εισιτήρια!!



Τέλος η Μαριέττα. Λοιπόν φερόταν σαν κοριτσάκι με το φίλο της (πάντα τέτοια Μαριέττα μου) και είναι κρίμα που την έχουν μόνο για γκόμενα στην εκπομπή της Κυριακής. Στο φίλο της μου άρεσε που τα ρούχα του και το στύλ μύριζαν αριστοκρατία. Υπερεπίσημα παπούτσια με τζιν και χτένισμα πλουσιόπαιδου σε διακοπές στο Saint Moritz! Δυστυχώς όμως το total jean look έχει εκλείψει προ πολλού. Δοκίμασε κάποιο από τα jacket σου! Αν είχαν καθήσει ανάποδα, δλδ η Μαριέττα Αριστερά και ο μάγκας δεξιά το post μου θα είχε τίτλο "στο σινεμά δίπλα στη Μαριέττα Χρουσαλά!"

Έχοντας δει και το Γρηγόρη Αρναούτογλου την προηγούμενη μόλις εβδομάδα από κοντά (πάλι σε πολυ-κινηματογράφο) μπορώ να θεωρούμαι ολοκληρωμένος άνθρωπος!!

No comments: