Wednesday, May 24, 2006

Πέφτουν αεροπλάνα, μυαλό δε βάζουμε

Σήμερα άλλος ένας αεροπόρος πήγε να συναντήσει τον Κύριο (αν υπάρχει και αυτός). Σχηματοποιώντας κάπως το μεταθανάτιο βίο βλέπουμε τον Κύριο να ρωτάει τον αεροπόρο γιατί νομίζεις πέθανες; και τον αεροπόρο να απαντάει γιατί είμαστε βλάκες.

Είμαστε πραγματικά. Αδυνατούμε να δούμε ότι στον κόσμο όπως διαμορφώνεται τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας. Η εποχή των εθνικιστικών διαφορών και των πολιτικών συστημάτων έχει παρέλθει. Σήμερα υπάρχει παγκοσμιοποίηση και εξωστρέφεια, υπάρχει ανεργία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Στόχος είναι να υπάρχουν ομονοια, εμπορικές σχέσεις, κοινή έρευνα, πολιτιστική επαφή και όλα όσα προκύπτουν από την υγειή συνύπαρξη. Η κοντόφθαλμη λογική μας, μας υποδεικνύει πως με τους Τούρκους το 1922, οτι η FYROM (Macedonia για τους ευρωπαίους, ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι) θέλει να μας κλέψει τη Μακεδονία, ότι οι Αλβανοί έχουν βλέψεις στη Νότιο Ήπειρο και ότι οι Βούλγαροι υποθάλπτουν κομιτατζήδες.

Καλά όλα αυτά και έχουν ουσιώδη βάση, εμείς όμως βρίσκουμε αφορμή για να τα κάνουμε όλα μπάχαλο σαν το ΙΚΑ Αμαρουσίου αντί να τα ξεπερνάμε. Πάμε τώρα στην Τουρκία. Τι γίνεται με το FIR όπως και με τα χωρικά ύδατα; Απλό: οι Τούρκοι λένε τόσα μίλια από τη στεριά είναι δικά μας στον αέρα, οι Έλληνες λένε τόσα... Ποιος έχει δίκιο; Ούτε που ξέρουμε τελικά, μα δεν έχει και σημασία. Αντί να γίνει μία συμβιβαστική ρύθμιση και να λυθεί διαπαντώς το πρόβλημα έχουμε καταλήξει στις γκρίζες ζώνες. Οι Έλληνες λένε ότι είναι ελληνικές και οι Τούρκοι ότι είναι διεθνείς. Τι να το κάνω και να έχουμε δίκιο άμα δεν το σέβεται ο άμεσα ενδιαφερόμενος; Το αποτέλσμα είναι σα να μη μας ανήκουν..

Πάμε τώρα στα αεροπλάνα. Αεροπλάνα, εκτός από τις ΗΠΑ, κατασκευάζουν και η Ισπανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρωσσία και πιθανότατα και άλλες χώρες. Όμως εμείς ψηφίζουμε Αμερική. Δεν είναι βέβαια απλό. Είναι γεγονός ότι πρέπει να πληρώνουμε φόρο υποτελείας στους ισχυρούς αυτού του κόσμου, μόνο που η φύση του έχει μεταβληθεί με τον καιρό. Επιπλέον τα όπλα έχουν πολύ εξαιρετικό περιθώριο για προμήθειες, για αυτό τα αγαπούν και οι πολιτικοί. Καλό θα ήταν όμως να κοιτάζουμε και κανένα γείτονα όταν αγοράζουμε όπλα. Γιατί οι ΗΠΑ δεν είδα να κάνουν και τίποτα καλό σε αντάλλαγμα αυτών των αγορών.

Αστείο είναι να διαβάσετε τα παρασκήνια των αγορών αυτών. Αναφέρεται για παράδειγμα στην προκύρηξη ότι τα αεροπλάνα αυτά θα έχουν νυχτερινή όραση και τελικά τα αεροπλάνα αυτά έχουν μόνο τη σχετική καλωδίωση. Ή πρέπει να δοθούν ποσά αμύθητα για να γίνουν συμβατά με τους πύραυλους που διαθέτουμε κοκ. Στο μεταξύ, τα αεροσκάφη αυτά είναι λίγο παλιατζούρες, αλλά μην το πείτε πουθενά... Τα F16 είναι τεχνολογία 20ετίας και βάλε, ωστόσο μοσχοπουλάνε και παράγουν κέρδη που οδηγούνται στην εξέλιξη νέων αεροσκαφών που θα αποκτήσουμε την επόμενη 20ετία.

Σκεφτείτε τη χρησιμότητά τους. Καμία απολύτως! Καίνε 2οοο € / ώρα πτήσης και δεν παράγουν εντελώς τίποτα. Ούτε υπηρεσία όπως παράγει για παράδειγμα μία καφετιέρα, ούτε βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας όπως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Οι εργάτες τους πιλότοι και μηχανικοί δε δημιουργούν κέρδος όπως θα δημιουργούσαν αν πχ δούλευαν έναν τόρνο ή μία παπουτσομηχανή! Θα μπορούσαμε να πληρώνουμε το φόρο υποτελείας μας και να αγοράζαμε άλλα πράγματα αμερικάνικης κατασκευής αντί για αεροπλάνα! Φανταστείτε να έχουμε τόσα λεωφορεία δημόσιας συγκινωνίας στους δρόμους ώστε να μην προλαβαίνουμε να ανέβουμε σε αυτά! Ή κάθε κέντρο υγείας να έχει ένα PET και ένα αξονικό τομογράφο! Ή να έχουμε κλιματιστικά σε κάθε δωμάτιο όλων των δημοσίων κτιρίων!

Πάμε τώρα και στη σύγκρουση. Όσο οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δε βάζουν στόχους πραγματοποιήσιμους και συμβιβαστικούς, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για εκμετάλλευση της γειτνίασης με αυτή την ισχυρή χώρα. Και τόσο προσωπικά δράματα όπως αυτό των παιδιών του Έλληνα πιλότου θα πληθαίνουν.

Βοήθειά μας.

Υ.Γ. δε σας κρύβω πως ευχαριστώ το Θεό που δεν επεκτάθηκε εκείνο το επεισόδιο στις βραχονησίδες Ιμια. Θα είχε πάει η χώρα πίσω 20 χρόνια. Ούτε Ολυμπιακοί αγώνες, ούτε ΟΝΕ, ούτε έργα υποδομής αφού θα αγοράζαμε όπλα μανιωδώς. Πάλι καλά που βρέθηκε και ένας πολιτικός ανάμεσα σε εκείνους τους πολεμοχαρείς ηλίθιους...

4 comments:

Mike and Life said...

Πες τα Χρυσόστομε!
Γιατί πρέπει να πληρώνουμε σε χρήματα, σε ζωές, σε πρόοδο και σε αξιοπρέπεια και μέχρι πότε;
Μήπως όμως μας αξίζει γιατί τέτοιο μυαλό κουβαλάμε;

Αντώνιος said...

Μήπως όμως μας αξίζει γιατί τέτοιο μυαλό κουβαλάμε;

Αυτή είναι η φράση ασπιρίνη που εξηγεί και θεραπεύει πάσα ελληνική νόσο και μαλακία...

Lorelei Am Rhein said...

Πού να βάλουμε μυαλό! Στο ελλαδιστάν ζούμε...!

Mike and Life said...

@ αντώνιος.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι πρώτα από όλα φταίει το μυαλό μας. Δεν έχουμε τίποτα ορκισμένους εχθρούς εκεί έξω που μας παρακολουθούν. Σε διαβεβαιώνω σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με εμάς. Εμείς τα κάναμε έτσι, εμείς τα τρώμε στη μάπα. Ας ήμασταν ιστορικά πιο έξυπνοι, πιο διορατικοί, πιο ευέλικτοι. Να δούμε οι νεότερες γενιές τι θα καταφέρουν.
ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ
Γιατί φαίνεται ότι παρεξηγήθηκα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία